Kaj je pri izdelavi spletnih strani najbolj pomembno?


Pravi razvoj interneta se je začel v drugi polovici devetdesetih prejšnjega stoletja. Kljub temu, da vas v šolah učijo, da so za življenje pomembni zrak, toplota, hrana, voda in svetloba, si tudi brez interneta življenja pravzaprav sploh ne predstavljamo več. Ljudje smo se navadili, da se prek spleta družimo, zaljubljamo, dopisujemo, nakupujemo, izmenjujemo novice, slike in dokumente ter počnemo še marsikaj zanimivega. Internet ne uporabljajo več samo mladi. Tudi med starejšimi je čedalje bolj popularen. Uporablja ga več kot tretjina starejših od 65 let in tako poznam nekatere računalniško ozaveščene starejše, ki doma nimajo le enega, ampak kar dva računalnika.

Na Finskem so že leta 2010 sprejeli pomembno odločitev in kot prvi uzakonili pravico dostopa do svetovnega spleta za vsakega državljana. Kar šokantna informacija glede na to, da se mnogi še dobro spomnimo, kako je bilo še pred nekaj leti težko, predvsem pa počasi, dostopati do spleta. Saj se spomnite piskajočih modemov? Po novejših raziskavah je tudi v Sloveniji raba interneta zelo visoka, saj le še petina Slovencev spleta ne uporablja. Podobno povprečje kot pri nas velja za celotno Evropsko unijo. V nekaterih državah se je delež gospodinjstev, ki uporabljajo splet že zelo približal 100%.

Tudi vsa resna podjetja, podjetniki, šole, občine, zdravstvene ustanove in drugi, si vsakdanjega dela brez spleta ne predstavljajo več. Če že ne za svojo predstavitev, prodajo ali naročanje, pa internetno povezavo zagotovo potrebujejo za elektronsko pošto in komunikacijo s svojimi strankami. Mnoga podjetja so danes tako odvisne od interneta, da bi brez povezave v svetovni splet v trenutku zaprle svoja vrata.

Pogosta napaka pri izdelavi spletne strani

Med pisanjem tega bloga sem se spomnil na sorodnika in njegov prvi stik s svetovnim spletom pred 15 leti. Podjetnik, možakar srednjih let, je takrat odkril, da obstaja internet ter da se na njem lahko postavi spletna stran. Ker je hotel biti v koraku s časom se je pri mlajših družinskih članih pozanimal o možnostih, ki so mu na voljo. Cene za izdelavo spletne strani so bile nekoč precej visoke. Zato mu je bilo predlagano, da mu spletno stran naredijo prijatelji njegovih otrok.

Ker obrtnik ni imel nobene ideje, kaj bi na spletni strani sploh objavil, so to vlogo prevzeli mladi prijatelji. Spletna stran je kmalu ugledala luč sveta in obrtnik je bil nad njenim videzom navdušen in obenem ponosen, da se je tudi njegov s.p. končno predstavil širnemu svetu. Kaj kmalu pa je prišla streznitev. Novih strank zaradi spletne strani ni bilo, po elektronski pošti pa je počasi začela prihajati nezaželena pošta. Zelo redko je na račun spletne strani dobil pošto ali klic, ki bi mu prinesla nov posel. Večinoma je šlo le za reklamni material. Spletna stran je tako kmalu zamrla in izginila z obličja.

Se lahko iz tega primera kaj naučimo? Seveda. Večina ljudi še danes začne svoj »napad na internet« tako, da si dajo izdelati super lepo, »ah in oh« spletno stran. Z vsebino se ne ukvarjajo, kaj šele z optimizacijo in ključnimi besedami. Potem le čakajo in upajo, da se bo na njihov kontaktni telefon ali elektronsko pošto vsula kopica strank. Pa se večinoma ne.

Ključni element spletne strani je vsebina

Bolj kot kadar koli je danes pomembna kakovostna vsebina, ki se mora redno obnavljati in dopolnjevati. Načrtovanje spletnih strani tako zahteva vrsto aktivnosti, ki jih morate opraviti še preden se odločite, kako se bo izdelala vaša spletna stran. Odgovoriti si morate na nekaj vprašanj. Kaj želite povedati? Kateri proizvodi in storitve so tisti, ki jih želite prikazati? Komu jih želite prikazati? Kaj objavlja vaša konkurenca in kako se od nje razlikovati? Če boste ta del opravili dovolj natančno, potem ste na dobri poti, da boste imeli od spletne strani tudi korist.

Vse zgoraj zapisano velja tudi za zdravnike in zobozdravnike, ki imajo svojo ordinacijo. Pacienti so navajeni poiskati osnovne informacije najprej prek spleta. Če spletne strani nimate vas sploh ne bodo opazili in bodo odšli po zdravniško ali zobozdravniško pomoč v drugo ambulanto. Podobno velja tudi, če spletno stran imate, pa ta ne vsebuje za pacienta nujnih informacij. Mednje vsekakor sodijo vaša lokacija, delovni čas, storitve, ki jih nudite in kontaktni podatki. Pacienti pa zelo radi preberejo še kak zdravstveni nasvet.

Spletna stran je v mnogih primerih vaš prvi vtis s stranko, zato se potrudite in dobro premislite, kako se jim boste predstavili in kako jim lahko pomagate. Pustite prosto pot domošljiji. Verjemite, da se vam bo začetni vložek povrnil.