Odprtokodni sistem (WordPress) ali izdelava po naročilu


Odprtokodni sistem WordPress

V prejšnjem blogu smo govorili o ponudnikih preprostih orodij za samostojno izdelavo spletne strani, kot so Wix, Weebly, Jimdo, Squarespace, Webs in drugi. Omenili smo tudi njihove prednosti in slabosti, o katerih si lahko več preberete tukaj.

V tem blogu bomo naredili korak naprej in na hitro obravnavali še odprtokodni sistem WordPress in izdelavo spletnih strani po naročilu. Prvi pride v poštev predvsem, če si želite večje samostojnosti pri obvladovanju svoje spletne strani in ne želite biti odvisni od tujih ponudnikov. WordPress ponuja veliko več prožnosti, svobode in izbire, a zahteva tudi dobro poznavanje programskega okolja.

WordPress je prvotno nastal kot »blogersko« orodje, a se je medtem razvijal in danes velja za odlično platformo za izdelavo spletnih strani ter poganja več kot četrtino svetovnega spleta. Vse več podjetij, tudi pri nas, se zato odloča za izdelavo spletne strani na WordPress podlagi. Pri tem eni stran naredijo sami, spet drugi pa se raje odločijo za najem zunanjega partnerja. V obeh primerih je treba predhodno pretehtati predvsem vprašanje, kdo bo kasneje skrbel za vzdrževanje in nadgrajevanje spletne strani, ki je neizbežno in nujno ter zahteva kar nekaj znanja in časa.

Platforma je uporabnikom sicer prijazna ter omogoča relativno enostavno upravljanje z vsebinami, ob tem pa, kot že omenjeno, potrebujete nekaj več računalniškega znanja in seveda tudi odgovornosti. WordPress je popolnoma brezplačen odprtokodni sistem. Brezplačno si ga lahko snamete s spleta in uporabljate po svojih željah. Obstaja ogromno število brezplačnih in še več plačljivih predlog, med katerimi lahko izbirate. Zaradi kakovosti je za resno izdelavo spletne strani bolje izbrati plačljivo predlogo, ki stane od 20 do 100 EUR. WordpPressova skupnost za podporo uporabnikom je ogromna in ponuja veliko število navodil in dodatnih nasvetov, tako da ne bi smeli imeti težav z neodgovorjenimi vprašanji.

Naletite pa pri tem načinu izdelave spletne strani na nov pojem, ki ga morate urediti sami. To je spletno gostovanje. Vsaka spletna stran mora biti nekje shranjena. Pri omenjenih orodjih v prejšnjem blogu – Wix in Weebly, vam spletno gostovanje uredijo že sami ponudniki na njihovih strežnikih. V primeru izdelave spletne strani prek odprtokodnih sistemov, kot so WordPress, Jomla, Durpal in drugi, pa morate sami urediti tudi spletno gostovanje, vendar ne gre za pretežko nalogo. To je v bistvu storitev zakupa prostora na ponudnikovem strežniku, ki je dostopen preko interneta.

V Sloveniji obstaja veliko ponudnikov spletnega gostovanja, zato je dobro, da si njihove ponudbe natančno ogledate in jih med seboj primerjate. Pri izbiri paketa je treba biti pozoren na velikost prostora na strežniku, ki vam jo spletni gostitelj ponuja. Še bolj pa na ceno, saj so številke, ki se vam prikazujejo na prvi strani ponudnikove spletne strani zgolj strošek gostovanja za prvo leto, nato pa se letno gostovanje pogosto podraži. Tako za prvo leto gostovanja plačate le 30 EUR, v nadaljnjih letih pa je letni strošek gostovanja običajno 50 in več evrov. Iz lastnih izkušenj vam lahko brez dvoma priporočamo preverjenega slovenskega ponudnika domen in gostovanj – Neoserv, pri čemer lahko uporabite to povezavo.

Oglejte si primer ene izmed naših spletnih strani, narejene v WordPress okolju tukaj.

Izdelava po naročilu

Če nimate časa in volje, da bi se samostojno lotili izdelave spletne strani, potem vam ne preostane drugega kot da za to najamete strokovnjaka – posameznika ali celo podjetje.

Verjetno vas najbolj zanima koliko stane tehnična izdelava takšne spletne strani? Zelo različno. Prijatelj vam jo na WordPressovi podlagi lahko naredi že za kako pijačo, študent bo zaračunal nekaj 100 EUR, podjetja, ki se s tem ukvarjajo pa lahko tudi 1.000 EUR in več.

Več o cenah oblikovanja spletnih strani si lahko preberete na tej povezavi.

Ne smete pa pozabiti, da je tem stroškom treba dodati še stroške za pripravo besedil, optimizacijo in fotografiranje, ki lahko bistveno pripomorejo k videzu in učinkovitosti predstavitve na spletu, hkrati pa lahko precej presežejo stroške zgolj osnovne postavitve in izgradnje spletne strani. Ob tem vas čaka še strošek mesečnega vzdrževanja, ki znaša približno deset evrov, lahko tudi več. Pri vzdrževanju gre za redne izdelave varnostnih kopij, nadzor nad delovanjem aplikacije in posodobitve sistema.

Alternativa zgoraj predstavljenim načinom izdelave so po naročilu izdelane spletne strani. Tovrsten pristop običajno uporabljajo večja podjetja in razne (mednarodne) korporacije. Prednost je popolna ekskluzivnost oblike in urejevalnika, prilagoditev željam in potrebam naročnika, a to prinaša precej višje stroške. Že osnovni strošek izdelave lahko znaša več tisoč evrov, tudi vsaka kasnejša dodatna funkcionalnost pa je plačljiva.