Orodja za samostojno izdelavo spletnih strani


Ste dobro razmislili o tem, kakšno spletno stran želite in kakšno vsebino boste na njej predstavili? Če ste o tem dobro razmislili in že veste, kaj boste na spletni strani objavili, sledi odločitev ali boste spletno stran naredili sami ali jo zaupali komu drugemu.

Zaradi hitrega razvoja tehnologije danes obstajajo številne možnosti izdelave. Na trgu obstajajo številni izdelovalci spletnih strani. Pri družbi PR & PARTNERJI smo se posebej specializirali za izdelavo spletnih strani za zdravnike in zobozdravnike. Če pa imate vsaj kanček občutka za ustvarjanje, se izdelave spletne strani lahko lotite povsem sami, tudi če nimate nobenega programerskega znanja. Seveda pa morate vzeti v zakup, da vam bo učenje in izdelava samostojne spletne strani vzela kak mesec ali dva časa.

Število orodij za samostojno izdelavo spletnih strani v oblaku, ki so na voljo prek spletnega urejevalnika hitro narašča. Nekateri od teh ponudnikov se pojavljajo tudi že na slovenskem trgu, vendar je izbira tujih ponudnikov bistveno večja, poleg tega nudijo tudi boljša orodja in večji nabor vsebine. Takšni ponudniki so Wix, Weebly, Jimdo, Squarespace, Webs in drugi.

Prednosti in slabosti

Vsak od ponudnikov orodij za samostojno izdelavo spletnih strani ima svoje prednosti in slabosti. Kljub temu se lahko z vsemi orodji postavi spodobno spletno stran, vseeno pa ne pričakujte, da boste s temi orodji izdelali vrhunsko spletno stran.

Največja ponudnika sta Wix in Weebly. Število registriranih uporabnikov je pri obeh resnično veliko. Po celem svetu ima Wix več kot 77 milijonov in Weebly več kot 30 milijonov uporabnikov. Wix objavlja tudi podatke o številu plačnikov licence, ki znaša skoraj 2 milijona. Zakaj takšna razlika med uporabniki in plačniki? Zato, ker vam sistem že v osnovi omogoča brezplačno izdelavo spletnih strani in brezplačno gostovanje na njihovih strežnikih. Slabost brezplačne uporabe je, da imate na svoji spletni strani njihovo reklamo, ki je za resno spletno stran kar precej moteča, poleg tega ne morete uporabiti svoje domene. Če si želite izdelati spletno stran, ki daje vtis profesionalnosti, boste morali razmisliti o nakupu licenčnega paketa. Za povprečno spletno stran boste odšteli nekaj več kot 10 EUR na mesec. Plačujete lahko mesečno, ali pa izberete letni načrt, ki je cenovno ugodnejši.

Spletni vmesnik Wix ponuja številne tematsko različne že vnaprej izdelane predloge, ki jih lahko uporabite za izdelavo spletnih strani. Teh je v tem trenutku več kot 500, z malo znanja pa jih možno tudi med seboj kombinirati. Osnutek spletne strani je nato mogoče spreminjati in oblikovati po svojih potrebah, lahko pa pustite predlogo takšno kot je in ji zamenjate le slike ter dodate svoje besedilo. Orodje vsebuje funkcionalnosti, ki jih najdemo v vsakem urejevalniku besedil (kopiraj, izreži, prilepi, shrani, predogled idr.). Ob tem se sproti izdeluje tudi mobilno spletna stran, kar je danes zelo pomembno. V primeru, da naletite na težave, imajo pripravljene številne članke in video vsebine, s katerimi si lahko pomagate.

Največja slabost Wix-a je, da nimate vpogleda v kodo spletne strani. To povprečnemu uporabniku sicer ne pomeni prav dosti, vendarje  včasih vpogled v spletno kodo zelo uporaben. Weebly ima po drugi strani na voljo manj pred izdelanih predlog, a je bolj naklonjen naprednim uporabnikom, ker ponuja možnost vpogleda v kodo spletne strani in vso potrebno dokumentacijo. Razlik med t. i. »web-builderji« je veliko. O njih lahko največ izveste na spletnih portalih, ki se ukvarjajo s primerjavo spletnih orodij. Ena takšnih razlik denimo je, da si z orodjem, ki ga ponuja Weebly lahko izdelate več nivojski meni, medtem ko Wix nudi le dvo nivojskega. Vsekakor priporočamo, da pred odločitvijo temeljito pretehtate tudi strošk

Za konec še omenimo hitrost spletne povezave. Spletni strežniki, ki gostijo tako izdelane strani, so po navadi na drugih kontinentih. Zato je hitrost odpiranja teh strani nekoliko počasnejša. Počasne spletne strani pa obiskovalce ne navdušijo in ne pustijo dobrega vtisa. Tudi google s svojimi pajki ni najbolj navdušen nad spletnimi stranmi, ki se odpirajo počasneje.